"Cílem kontrol byly především provozovny restauračních zařízení, přičemž bylo záměrem zjistit, zda se chovají restauratéři zodpovědně, dodržují povinnost nepřipustit ve vnitřních prostorách provozovny více hostů než je 50 procent kapacity míst k sezení pro zákazníky a také respektují zavírací dobu provozovny, kterou je od středy opět 20. hodina.
"Strážníci společně s policisty v průběhu akce bedlivě sledovali, jak jsou dodržována i další restriktivní pravidla, a to zákaz pohybu bez roušek ve vnitřních prostorách staveb, povinnost nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy a zákaz popíjení alkoholu na místech veřejnosti přístupných," uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová.
Během pět a půl hodiny trvající součinnostní akce bylo zkontrolováno 130 podniků, 28 z nich zkontrolovali pracovníci Krajské hygienické stanice Plzeň společně se strážníky a policisty opakovaně. "Zavírací dobu 20. hodiny nedodržela čtyři restaurační zařízení, tři případy z toho byly vyřešeny domluvou, zbylý bude postoupen správnímu orgánu," podotkla mluvčí policistů Ivana Jelínková.
Hygienici si převzali k řešení záležitost podniku, kde nebyl respektován zákaz kouření uvnitř provozovny. Domluvou vyřešili strážníci a policisté ještě čtyři desítky případů, kdy došlo k nedodržení povinnosti nošení roušek.