Doslova žampionové království se nachází v západočeském Kaznějově na severním Plzeňsku. Sídlí zde totiž společnost Agaricus, která je největším producentem žampionů v České republice. Na talíře Západočechů díky tomu míří čerstvé houby ihned po sklizni.
Je to až neuvěřitelné, ale jeden z největších českých producentů zvládne za pouhý rok vyprodukovat 1150 tun žampionů a 80 tun hlívy ústřičné. Padesát procent z roční produkce si odeberou obchodní partneři v Česku, druhá polovina míří hlavně na německý trh.
Pokud holdujete žampionům, ať už třeba na pizze, v pravé anglické snídani nebo příloze k masu či v různých omáčkách, je velká šance, že právě žampiony na vašem talíři pochází z Kaznějova. To samé platí pro hlívu, která se stává stále oblíbenější náhradou masa.
Čerstvé žampiony koupíte
na internetu i v kamenném obchodu
Pokud chcete mít jistotu, že máte na talíři čerstvé žampiony nebo hlívu vyprodukované firmou Agaricus, nakoupíte je v síti prodejen řetězce Billa pod značkou Clever.
Firma navíc na trh uvedla novinku v podobě žampionů obohacených o přírodní zdroj vitaminu D. Oproti běžným žampionům obsahují přibližně desetinásobek vitaminu, který podporuje imunitu a pomáhá v boji s viry a koronaviry.
Produkt můžete zakoupit v několika kamenných obchodech v Plzni – v prodejnách Farmářský obchod, v Pekařství Malinová nebo rybárnách Špilar. Žampiony s vitaminem D nabízí také internetové e-shopy rohlík.cz, košík.cz a scuk.cz.
Nejpřísnější hygienické požadavky
Společnost Agaricus v zemědělství podniká již od roku 1993. Tehdy vypěstovala 200 tun žampionů za rok původním pytlovým způsobem. Již v roce 2002 firma přešla na policový způsob výroby a celkovou kapacitu produkce navýšila na 900 tun za rok.
O pouhé dva roky později dokázala vybudovat vlastní logistické centrum pro denní zásobování centrálních skladů obchodních řetězců v Česku a Bavorsku.
Dnes Agaricus disponuje nejvyspělejšími technologiemi výroby, má propracovaný systém kontroly a řízení jakosti produkce a splňuje nejpřísnější hygienické požadavky Evropské unie. Díky tomu má zákazník jistotu, že na stůl dostává čerstvou potravinu v nejvyšší kvalitě.