Novou technologii, díky které se daří do žampionů dostat značné množství vitaminu D, zavedla firma Agaricus v Kaznějově na severním Plzeňsku. Vitamin D přitom pomáhá v boji proti virům včetně koronaviru covid-19. Konzumací speciálně upravených hub tak lidé mají jedinečnou šanci posílit imunitu vůči koronaviru, a ještě si navíc pochutnat.
Souvislost mezi vitaminem D a onemocněním covid-19 potvrzují vědecké studie. Že je užívání „déčka“ spojeno s posílením imunity a snížením rizika infekce covid-19, uvedli například vědci v Izraeli, kteří provedli studii mezi téměř 5 miliony členy tamní pojišťovny.
Nedostatkem vitaminu D přitom podle závěrů českých lékařů trpí dva ze tří Čechů. Důvod? Například to, že na slunci je v tuzemsku možné získávat vitamin D jen od května do září, a to ještě za předpokladu, že si člověk nebude chránit kůži krémem s ochranným faktorem.
Žampiony: zdroj cenného vitaminu D
Dobrou zprávou je, že existují i další cesty, jak vitamin D získat. Jednou z nich jsou potraviny, mezi které od letošního roku patří i české žampiony vyráběné v Kaznějově na Plzeňsku. Firma totiž zavedla novou technologii, díky které dokáže houby o vitamin D obohatit.
„Přemýšleli jsme o tom už v roce 2017, kdy vyšel odborný článek, že žampiony ponechané 2 hodiny na slunci dokáží suplementovat denní dávku vitaminu D. Tenkrát jsme to pustili z hlavy až do loňského roku, kdy přišla pandemie,“ říká jednatel společnosti Agaricus Zdeněk Skala.
Proběhla první vlna a přes léto se pandemie téměř vytratila. Druhá vlna pak podle Skaly začala na podzim, kdy bylo patrné, že hladina déčka u populace začala klesat. „V tu chvíli jsme se implementací vitaminu D do žampionů začali intenzivně zabývat,“ dodává Skala.
O vše se nyní stará speciální zdroj světla, který společnost zakoupila. Technologii a daný postup povoluje směrnice Evropské komise právě u žampionů a kvasnic. Dnes takto v Kaznějově vyrobí 1500 vaniček hub týdně, tedy zhruba 300 kilogramů.
Spolupráce s odborníky z FN Plzeň
Kaznějovský producent žampionů si účinnost technologie ověřil u akreditovaných laboratoří, rovněž spolupracuje na výzkumu s předními odborníky z Fakultní nemocnice Plzeň, jmenovitě s primářem oddělení imunochemické diagnostiky Ondřejem Topolčanem.
„V březnu jsme zahájili práci na studii, kdy lidé konzumují žampiony obohacené vitaminem D a pravidelně chodí na odběry krve. Zatím nechci prezentovat závěry, studie stále běží, ale mohu prozradit, že prozatimní výsledky jsou více než nadějné,“ dodává Zdeněk Skala.
Kde můžete zakoupit žampiony obohacené o vitamin D?
www.rohlik.cz
www.kosik.cz
www.scuk.cz
Vybrané prodejny sítě pekařství Malinová
Rybárna Špilar, Klatovská 93, Plzeň
Rybárna Oceán Špilar, Goethova 5, Plzeň
Bioplaneta, Bezručova 11, Plzeň
Farmářské obchody U Lidušky – sít prodejen
Farmářský obchod – síť prodejen