Do směsí potpourri se dává koření, ovoce, sušené květy a plody. Připravená směs se zakapává éterickým olejem, která vhodně doplní vůni pevných částí. Pro intenzivnější vůni směsi ji vložte do igelitového sáčku nebo uzavřete do krabičky a nechte alespoň 24 hodin uležet. Hotovou směs můžete naaranžovat na misku nebo tácek.
Rada od našich babiček:
Potpourri nasypte do bavlněného pytlíčku a vložte ho na topení. Teplo vůni ještě více uvolní a provoní celou místnost.
Jednoduchý recept na vánoční potpourri:
- Jablka a citrusy nakrájíme na kolečka (citron, pomeranč, pomelo, mandarinka)
- Z některého ovoce použijeme jen kůru
- Ovoce i kůry dáme sušit do trouby na mírnou teplotu (30-40 °C). Délku sušení ovlivňuje tloušťka plátků. Ovoce můžeme sušit na topení nebo v sušičce na ovoce. Vše necháme vychladnout.
- K ovoci přidáme koření (celá skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek)
- Celou směs zakapeme éterickým olejem (k vánočním patří mandarinka, skořice, borovice)
- Naaranžujeme na vhodnou nádobu