Mochyně peruánská se u nás pěstuje jako letnička. Její oranžové plody můžete jíst čerstvé i sušené. Používají se i na ozdobu koktejlů. Physalis edulis pochází z Jižní Ameriky, odkud získala svůj další název třešeň Inků. Je to menší keřík, který pro svůj růst potřebuje přímé slunce a lehkou výživnou půdu. Některým lidem, se daří její pěstování i na balkoně, pokud má dostatečně velký květináč a střední zálivku.
Plody mochyně peruánské neslouží jen jako dekorace, mají prospěšné účinky i pro naše tělo. Obsahuje větší množství antioxidantů. Posilují imunitu, snižují krevní tlak, chrání naše ledviny i nervový systém.
Pozor však, celá rostlina je mimo plodů jedovatá. Patří do čeledi lilkovitých, jako lilek nebo brambory. Samotná rostlina obsahuje solanin, který vyvolává průjem a ve větším množství může způsobit zrychlený dech a tep.