Digestoř si vybíráme podle designu i technologického řešení spotřebiče. Vhodný odsavač je třeba vybrat ještě před stavebními úpravami kuchyně. Jaké máme nejběžnější typy digestoře?
Klasikou jsou komínové a nástěnné digestoře. Tento typ zabírá mnohem více místa v kuchyni a není možné nad ně již umístit další skříňky. Komínové digestoře najdete i v originálním retro stylu a různých barvách. Některé mají i háčky na kuchyňské náčiní.
Vestavěné digestoře se instalují pod horní kuchyňskou skříňku. Některé typy mají výsuvnou konstrukci. Je třeba vybrat kvalitní technologické řešení, podle velikosti kuchyně.
Populární je umístění varného ostrůvku v kuchyni, pro který jsou určeny ostrůvkové digestoře. Ostrůvkové kuchyňské moduly propojují kuchyň s obývacím prostorem, proto je kladen velký důraz na vzhled, sací výkon i hlučnost. Pokud nemůžete odvádět páru z kuchyně stavební úpravou, můžete zvolit i recirkulaci, kdy je nutné pravidelně měnit filtry v digestoři.
Mezi „neviditelné“ digestoře patří moderní výsuvné odsavače par, které jsou zabudované přímo do pracovní desky. Vysunete jen v případě potřeby. Při bočním odvodu par se nedostává pára do vzduchu a odsávání je tak velmi efektivní. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a nutné stavební úpravy.