Hospodští už se na restart podnikání připravují. Velká část využila uzavření k úpravám interiérů a přípravě novinek. O termínu pro restart ale není stále definitivně rozhodnuto.
"Z rozhovorů s nimi cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům," řekl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz. Potvrdil to například Simon Balonek z pražské restaurace U Kruhu.
Restaurace a hospody už mají podle Mráze přichystané interiéry tak, aby vyhověly vládním pravidlům, která nařizují při třetím protiepidemickém stupni polovinu možné kapacity hostů a nejvíce čtyři lidi u jednoho stolu.
"Do hlavní jídelní části jsme přemístili menší stoly pro dva lidi. Z jarní zkušenosti víme, že lidé měli obavy si sedat ve větším počtu," řekl Jan Větrovský z Patronky U Větráka v Losiné u Plzně.
Hospody a restaurace mají podle Kováře připravené dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie. Finální čistění pivních trubek provedou před otevřením, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici a zákazníci dostali čerstvé pivo, řekl.
Chystají se i jinde v republice
"Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad více než my," řekl. Podobně reagovala Yvona Schulzová z restaurace Aura v Ostravě. "Naši hosté si už předběžně dělají rezervace na prosinec, byť vědí, že ještě není definitivně stanovené datum otevření," uvedla. Martinu Kružíkovi z restaurace Tusto Titanium v Brně chybí nejvíce kontakt s lidmi.
"Měli jsme prostor přemýšlet nad obměnou menu, abychom hosty překvapili," řekl Kružík. Novinky a gastronomické akce v novém roce chystají i pivnice U Kruhu a Aura. Hostinští se ale obávají další vlny pandemie. "Snažíme se zefektivnit naši činnost a provoz tak, abychom se ekonomicky připravili na případný další nápor korony," řekl Kružík.
čtk