"Jsme už skoro na úrovni před covidem. Věřím, že jaro s létem budou dobré," řekl spolumajitel pěti velkých plzeňských restaurací Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Horší je podle něj zatím zájem o obědy.
"Lidé jsou natěšení. Dva roky covidu s nimi zacvičily a chtějí se dostat do normálu. Vidíme ale, že starší lidé chodí méně a teď to táhnou ti mladší a střední generace," řekl Kastner. Starší lidé podle něj mají obavy nebo se naučili konzumovat doma, je tak podle něj otázkou, co se stane s lidovějšími hospodami. Do restaurací se vrací hlavně skupiny, které během covidové epidemie pily doma. Nejlepší poptávka je podle Kastnera v pátek a sobotu večer.
Návrat poptávky do předcovidové doby potvrdil také provozní restaurace Na Parkáně Vojtěch Palenčár. "Každý večer máme plný a na to, že je únor, který nebýval nic moc, je to fakt dobré," řekl. Nevyloučil, že jde o prvotní nadšení.
Podle Radovana Sochora, regionálního předsedy Asociace hotelů a restaurací ČR a spolumajitele Švejk restaurantu a Zlaté krávy Bandasky v centru, se lidé vrací. "Ale určitě nejsme na stavech, na jakých jsme byli. Aby hospoda byla funkční, tak musí fungovat pět dní v týdnu. Pátky a soboty nestačí, každodenní chození chybí," uvedl. Zájem o obědy je slabší, protože vznikla spousta rozvozových firem, hodně lidí je stále na home-office a naučili se vařit doma. Navíc mezi lidmi rostou obavy kvůli zdražování. "Jako první si vždycky odpustí hospody," uvedl.
Loni v květnu až září byly plzeňské restaurace obsazené. Lidé podle Sochora zůstali v Česku, protože zahraničí bylo uzavřené. "Otázkou je, jestli letos všichni nevyjedou pryč. Dva roky nikde nebyli a hodně se jich těší na zahraniční dovolenou," uvedl. Na jaře a v létě bude poptávka hodně závislá na zahraničních turistech. "Pokud přijedou, tak se můžeme přiblížit stavu v roce 2019. Pokud ne a místní odjedou, tak léto může být špatné," řekl. Absenci turistů cítí hlavně menší města, třeba Domažlice, Tachov a Nepomuk, a to hlavně ve všední dny, kdy místní zůstávají doma.
Pro řadu hospod byly a jsou nejtěžší poslední měsíce - říjen, listopad, prosinec a leden, kdy byly tržby minimální, razantně rostly náklady a na kompenzace za listopad a prosinec dosáhlo málo lidí. Sochor letos očekává změny na trhu, kdy bude velký nedostatek zaměstnanců a hospody o ně budou komplikovaně bojovat.
Podle Kastnera se navíc mohou do hospod vrátit omezení a certifikáty s příchodem nové koronavirové mutace. "Všichni mají obavy z podzimu, takže už teď to musíme s vládou řešit. Ale v momentě, kdy je schválen pandemický zákon v současném znění, tak uzavření nebo omezení provozoven je velmi reálné a v podstatě možné ze dne na den," řekl. Podle něj nelze uzavírat a nekompenzovat.
čtk