Plzeňská restaurace U Havránka, která prodává jídlo a pivo do 18:00 přes výdejové okénko, otevře ve čtvrtek v 10:00. "Zatím to budu řešit pouze brigádníky, protože nevíme, jestli nás zase nezavřou," řekl majitel Daniel Starý. Tři lidi musel propustit a tři zůstali.
"Aspoň že je to ten začátek prosince. Hosté už volají a píší na rezervace, ale nemůžeme je dávat dohromady," řekl. I v salonku budou muset sedět lidé u stolu jen po čtyřech. Prazdroj mu dnes zavezl nové sudy.
"Otevřeme pivní bar. Piva máme hodně a musíme prodávat," uvedl Josef Krýsl, spolumajitel pivovaru a restaurace Beer Factory, která koncem září přerušila provoz a propustila téměř všechny zaměstnance, protože neuměla odhadnout, kdy přísná vládní opatření skončí. Přemýšlí, zda by stačilo otevřít na odpoledne, protože vařit nebude a nabídne jen studenou kuchyni. "Zůstali tři sládci a jeden nebo dva brigádníci, kteří budou čepovat i prodávat pivo v lahvích," uvedl.
Pivnice Hájek a Hájková v Dobřanech na Plzeňsku objednala tankové pivo ve středu a Prazdroj ho přivezl dnes. "Kapacitu zmenším na polovinu, tedy na 40 míst. Ale určitě nebudu za drába a 41. člověka už nepustím. Budeme rádi za každého zákazníka," řekl majitel Josef Hájek. V neděli hostům posílal zprávy a reagovalo 150 lidí. Přijdou hlavně v pátek a v sobotu.
Hájek podotkl, že po první vlně koronaviru začali lidé víc přemýšlet, zda utrácet. "Také se partičky naučily popíjet doma nebo v garáži. Ale na jaře to bylo taky, a když dopili sud, tak přišli všichni zpátky," řekl. V neděli postavil dvacetimístný venkovní přístřešek pro kuřáky.
Konec roku pivnici trochu pomůže. "Nějaké peníze jsem na straně ještě měl, ale dlouhodobě to nejde. Malé vesnické hospody budou ve velkých problémech," uvedl Hájek. Vadí mu omezení do 22:00 i počtu lidí u stolu. Stoly štamgastů pro 16 a 20 lidí musel rozčlenit. Skalní hosté ale přijdou stoprocentně, protože jim lidský kontakt chybí, řekl.
"Hospody a restaurace jsme kontaktovali už minulý týden a domlouvali závozy piva, které proběhnou v tomto týdnu. Stejně jako v květnu musíme zavézt během krátké doby několik tisíc hospod," uvedl Marek Prach, ředitel pro distribuci Prazdroje. Se závozem svážejí i prázdné sudy, případně sudy s prošlým pivem. Pivovar uvedl, že je schopen všem odběratelům doručit do čtvrtka veškeré objednané pivo.
čtk