Letošní Pilsner Fest, oslava uvaření první várky plzeňského ležáku, se tradičně uskuteční v areálu plzeňského pivovaru v sobotu 5. října. Festival nabídne návštěvníkům nefiltrovaný plzeňský ležák, kuchařskou show, speciální prohlídky pivovaru a tradiční přípitek. Chybět nebude ani bohatý hudební a doprovodný program.
„V roce 1842, 5. října v pět hodin ráno, založil sládek Josef Groll v nově postaveném plzeňském pivovaru první várku plzeňského piva. To později inspirovalo sládky na celém světě a vznikla tak největší pivní kategorie Pils, Pilsner, Pilsener. Originál ale vaříme pouze v Plzni podle původní receptury a předepsaných postupů. A z Plzně ho pak v té nejvyšší kvalitě dodáváme do hospod a obchodů v Česku i zahraničí. Těším se, že 182. narozeniny Pilsner Urquell oslavíme spolu s těmi, kteří ho mají rádi, přímo v našem pivovaru,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Pilsner Fest, na který každoročně míří desetitisíce příznivců plzeňského ležáku, je už tradičně jednou z nejvýznamnějších událostí v regionu. Je součástí kulturního života Plzně i dlouhodobé spolupráce města a pivovaru. Jedním z vrcholů bude i letos tradiční přípitek, který se uskuteční symbolicky v 18:42, kdy zástupci pivovaru společně s gratulanty slavnostně narazí dubový sud s nefiltrovaným pivem. Tentokrát však Prazdroj k přípitku přizval i vybrané restaurace a hospody po celém Česku a Slovensku, aby se připojily k oslavě výročí a společně se svými štamgasty si připily plzeňským pivem.
„Úspěšná historie i současnost našeho piva je především o lidech. Rádi bychom proto letošní Pilsner Fest věnovali všem, kteří stáli a stojí za úspěchem Pilsner Urquell. Ať už to byl sládek Josef Groll a měšťané, generace lidí v pivovaru i hospodách nebo milovníci plzně u nás i v zahraničí. Jim všem bychom chtěli připít společně s hospodami i jejich hosty po celé republice,“ říká Dominika Drvoštěpová, senior brand manager Pilsner Urquell a dodává: „Vyzýváme všechny, kdo mají rádi plzeňský ležák, aby si společně s námi připili naším pivem 5. října v 18:42 a fotku nebo video přípitku sdíleli na sociálních sítích. Třeba společně vytvoříme rekord.“
Velkým lákadlem Pilsner Festu je i letos bohatý hudební program, na hlavním pódiu se postupně vystřídají Buty, Xindl X, Top Dream Company, Monkey Bussines a Sto zvířat. Návštěvníci se mohou těšit na filtrovaný i nefiltrovaný Pilsner Urquell. Po celou sobotu ho budou čepovat nejlepší čeští výčepní, finalisté i vítězové prestižní soutěže Master Bartender.
„Na jednom místě, konkrétně v mezinárodním stanu, se sejdou ti nejlepší výčepní. Jsou zárukou, že návštěvníci Pilsner Festu dostanou perfektně ošetřené a načepované pivo. A to nejen ti nejlepší z Česka, ale i zahraniční výčepní ze Slovenska, Švédska, Norska, Anglie, Polska, Maďarska, Rumunska a Japonska. U nás v pivovaru se všichni přesvědčí, že plzeň je jen jedna, vařená pouze v Plzni, podle jedné receptury již od roku 1842,“ říká vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Vojtěch Homolka, který bude mít na Pilsner Festu speciální interaktivní show, která návštěvníkům ukáže, jak probíhá proces vaření plzeňského ležáku, jak se o něj správně o starat a jak poznat skvěle načepované pivo.
Milovníkům dobrého jídla nabídne festival nejen řadu stánků a stanů se specialitami i festivalovou klasikou, ale také kuchařskou show, kterou povedou špičkoví čeští kuchaři Jan Punčochář z pražské restaurace U Matěje a Pavel Švestka, člen Českého národního týmu kuchařů. Jejich menu nabídne v době festivalu i pivovarská Hospoda Na Spilce. V tematickém stanu pak budou probíhat rozhovory Pavla Anděla se zajímavými hosty, mezi jinými s emeritním vrchním sládkem Václavem Berkou nebo ekonomem a filozofem Tomášem Sedláčkem.
Pro zájemce o historii bude připravena výstava dopravních prostředků, které dříve dopravovaly plzeňský ležák do blízkých i vzdálených hospod. A chybět nebudou ani speciální festivalové prohlídky míst a objektů, které hrály důležitou roli v historii pivovaru. Kromě historické i současné varny nahlédnou návštěvníci i do bednárny, kde své řemeslo předvedou pivovarští bednáři, nebo do sklepů, kde ochutnají nefiltrované pivo nebo se zastaví v takzvané lednici s ukázkou téměř zapomenutého řemesla ledařů.
Druhá prohlídka zavede návštěvníky do interiéru budovy generálního ředitelství, která není veřejnosti běžně přístupná. Součástí této trasy bude i návštěva prostor bývalé legendární restaurace Prazdroj, kde si můžou zájemci načepovat pivo i ochutnat mladinu a sladinu.