Plzeňskému pivovaru stouply v červnu prodeje čepovaných piv meziročně o 18 procent. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Podmínky byly v meziročním srovnání stejné – jak v červnu 2020, tak i letos už byly po celý měsíc otevřené zahrádky i vnitřní prostory restaurací. Češi tak podle obchodního ředitele pivovaru Tomáše Mráze na čepované pivo, tedy sudové a tankové, v dlouhé koronavirové krizi nezanevřeli, roste obliba ochuceného piva nealkoholického.
„Jsme dokonce o čtyři procenta nad prodeji v dosud rekordním roce 2019, kdy bylo celý červen krásné letní počasí,“ komentoval čísla Mráz. Podle něj se ukazuje, jak moc se lidé po dlouhých měsících na popovídání s přáteli u čepovaného piva těšili a neodrazuje je ani střídání počasí. Podotkl, že letos silně roste zájem o čepované pivo bez alkoholu. Týká se to podle něj zejména ochuceného čepovaného Birellu, jehož červnové prodeje v meziročním srovnání vzrostly o více než polovinu.
V Prazdroji předpokládají, že v letních měsících návštěvnost hospod a restaurací ještě vzroste, a to zvláště v oblíbených výletních destinacích. Podle firmy tomu jednak napomohou dovolené, které budou letos Češi nejspíše podobně jako loni trávit v tuzemsku častěji než v letech před covidem, a pak také touha lidí se po několikaměsíční uzavírce opět setkávat.
Největší zájem je podle Tomáše Mráze o posezení na venkovních zahrádkách. A proto právě do nich směřuje velká část letošních investic Prazdroje na podporu hospod a restaurací. Jen letos na jejich vybavení pivovar vyčlenil dalších 100 milionů korun. Prazdroj tak pokračuje v pomoci hospodám, celkově je ve všech covidových vlnách podpořil částkou přes 600 milionů korun.
„O tom, že je podpora účinná, svědčí i fakt, že, nyní Prazdroj zaváží pivo do většího počtu podniků než loni. A to i přesto, že malá část provozů ukončila v souvislosti s již déle než rok trvající krizí a omezením v gastru svou činnost,“ uvedla firma.
Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jsou ale tržby restaurací stále o 20 až 30 procent nižší proti době před koronavirovou krizí. Lidé se rychleji vracejí do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech. Zdůraznil to restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner. Gastronomické provozy se podle Kastnera mohou sice nyní zdát opticky plné, ale stejnou návštěvnost jako před pandemií neevidují. Stále v nich totiž platí mnoho omezení.
Vstup veřejnosti do venkovních prostor restaurací vláda po zhruba pětiměsíčním nuceném uzavření povolila od 17. května, vnitřní prostory se mohly otevřít 31. května.
ČTK