Tento trvalkový polokeř nezapře svůj středomořský původ, proto se jí nejvíce daří na slunném stanovišti a nemá ráda přemokřenou půdu. V době květu dosahuje až 80 centimetrů.
Jaké jsou tedy její největší přednosti?
- Levandule obsahuje vonné silice
Blahodárné silice se často používají do kosmetiky a při aromaterapii. Levandulová silice obsahuje více jak 150 látek a při použití se velice rychle prospěšné látky vstřebávají do našeho těla. Levandulová mast pomáhá při revmatických bolestech, také nesmí chybět v masážních olejích, kde účinkuje proti bolestem hlavy, úzkostem, depresím a pomáhá snižovat krevní tlak. Levandulový olej regeneruje pokožku po opalování a pomáhá k hojení ekzémů a plísní.
- Levandule má své místo i v naší kuchyni
Je nedílnou součástí oblíbeného provensálského koření. Kuchaři ji přidávají především k dušeným pokrmům a do salátů. K masu se nejvíce hodí k jehněčímu a králičímu. Zpracovává se v podobě oleje, čaje, octa, džemů i sirupů. Cukráři si oblíbili i levandulový cukr na pečení moučníků.
- Levandule je účinný repelent
Lidé mají její příjemnou vůni rádi, obtížný hmyz jako jsou komáři a moly však odpuzuje. Je tak vítanou rostlinou na balkony a k terasám.
- Levanduli zvládne pěstovat i začátečník
Můžeme si sazenici koupit nebo ji vypěstovat ze semínka. Snadno se množí a bez problémů u nás přezimuje. Je vděčná za podzimní seříznutí, aby vám na jaře rozrostla do bohatých trsů. Požaduje pouze mírnou zálivku. Pokud nemáte možnost vysadit ji venku, bude se jí dařit i bytě v květináči a na terase. Sbírání květů se doporučuje v červnu a červenci za slunečného počasí, kdy jsou květy otevřené. Sušíme jí nejlépe na teplém a suchém místě.
Tip: Trpíte nespavostí?
Vložte si sušené květy levandule do bavlněného pytlíčku a vložte si jej pod polštář. Její vůně uklidní vás nervový systém a spánek se brzy dostaví.
Recept: Chcete si připravit domácí levandulový olej?
Hrst květů levandule vložíme do sklenice s víčkem a zalijeme je olivovým, slunečnicovým nebo mandlovým olejem, tak aby byly všechny ponořené. Květy můžeme použít čerstvé i sušené. Silice se lépe uvolní, pokud bude olej mírně teplý.
Uzavřenou sklenici uložíme na tmavé a chladné místo a necháme 4 týdny macerovat. Můžeme sklenici několikrát jemně protřepat. Po odležení olej scedíme a důkladně květy vymačkáme.
Trvanlivost levandulového oleje prodloužíme uchováváním v chladu a temnu, nejlépe ve tmavých lahvičkách.
Také je levandule vaše oblíbená bylina? Napište nám další tipy, na pěstování, vaření a další využití na FB (odkaz) nebo email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..