Kdysi napsala rakousko-česká bylinářka ve své knize Zdraví z boží lékárny, „kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu.“ Kopřiva je u nás i v dnešní době nenahraditelná ve velikonoční nádivce i při jarní detoxikaci těla.
Rostlina je léčivá celá, stonek, listy, květy i kořen. Je bohatá na vitamín C a minerální látky. Lidé ji užívají vnitřně v podobě odvaru nebo zevně při zápaře. Můžete ji usušit, nebo zpracovat čerstvou. Po spaření rostlina už „nepálí“. Díky kyselině křemičité pomáhá při pravidelných zábalech z odvaru posilovat vlasy a odstraňovat lupy. Doporučuje se při potížích se zvětšenou prostatou, chudokrevností, zahlenění dýchacích cest, na revma, únavu i kožní ekzémy. Kopřiva je prospěšná při onemocnění jater, slinivky, žlučníku i žaludku.
Kopřivu dvoudomou si můžete připravit jako špenát. Natrhejte si horní listy ze zdravé rostliny, nakrájejte a spařte je horkou vodou. Následně vařte asi deset minut do změknutí listů. Dále ochuťte, tak jak jste u klasického špenátu zvyklí. Vychladlou vodou z listů můžete zalít vaše pokojové rostliny.
Pokud vnímáte kopřivu na zahradě jako přemnožený plevel, vyznačuje se vaše půda vysokým obsahem dusíku. Pro růst jí stačí stinné a sušší stanoviště. Pokud si chcete do zahrady kopřivu dvoudomou nově zasadit, nejjednodušší je si od souseda nebo v přírodě vykopat kořeny a zasadit ji k vám. Pěstování nažek je v případě kopřiv náročnější, protože jen málo jich je plodných. Zahrádkáři ji využívají jako hnojivo, prostředek pro ochranu rostlin proti škůdcům i krmivo pro housata.