V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 290 prodejních míst těchto nápojů. "Inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. V 61 případech následně přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři. Inspektoři kontrolovali výrobce i prodejce, a to hlavně ty, jejichž vzorky už v minulých letech nesplňovaly předepsané požadavky. Zaměřili se ale i na nové dosud neprověřené prodejce především ve stáncích. "Komplexní laboratorní analýza prokázala nevyhovující parametry u deseti vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích,“ podotkl Kopřiva. Podle něj se jednalo ve třech případech o nepovolený přídavek vody, další tři vzorky byly doslazeny cukrem, v jednom případě neodpovídal objem nápoje a čtyřikrát se lišil obsah alkoholu.
V předchozí sezóně 2018 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 44 vzorků a nevyhovělo pět z nich, v roce 2017 to bylo 51 vzorků, ze kterých nevyhovělo sedm a v roce 2016 mířilo do laboratoře 69 vzorků, ze kterých nevyhověly čtyři.