Od počátku roku bylo v Plzeňském kraji k 30. září 2021 poraženo 19 590 kusů skotu, což bylo o 1 267 kusů více než ve stejném období roku 2020. "Největší početní nárůst je patrný u býků (o 668 kusů), dále pak u krav (o 486 kusů)," uvedla Lenka Hamouzová z Krajské správy Českého statistického úřadu v Plzni.. Celkem bylo v regionu vyrobeno 15,3 tisíc tun jatečné hmotnosti masa bez drůbežího, z toho 6,1 tisíc tun tvořilo hovězí maso včetně telecího a 9,3 tisíc tun bylo maso vepřové. Plzeňský kraj se na celkové výrobě hovězího masa v České republice podílel 11,4 %.
Na prvním místě v počtu poražených kusů skotu se nachází Pardubický kraj s 43,5 tisíci, na místě druhém Vysočina (37,0 tisíc kusů), kde v obou případech došlo k mírnému meziročnímu poklesu počtu poražených kusů. Třetí příčku obsadil kraj Plzeňský, který naopak zaznamenal meziroční nárůst ve sledovaném období o 6,9 %.
Roste i zájem o vepřové, klesá o jehněčí
V případě porážky prasat v Plzeňském kraji bylo zaznamenáno meziroční navýšení o 10 146 kusů, což bylo o 11,5 % více než v období ledna až září předchozího roku. V souvislosti s navýšením poražených kusů v Plzeňském regionu se zde zvýšila také výroba vepřového masa, a to o 988 tun jatečné hmotnosti. Průměrná živá hmotnost prasat (bez prasnic a kanců) činila 121,0 kg a mírně převýšila hodnotu průměru ČR o 3,2 kg/ks.
Naopak v Plzeňském kraji byl zaznamenán v období ledna až září v porovnání se stejným obdobím roku 2020 nižší počet porážek u ovcí i jehňat, kde hodnota poražených kusů u ovcí byla nižší o 26,0 %, v případě samotných jehňat pokles o 12,4 %. "Od ledna do září roku 2021 bylo poraženo 481 ovcí, z toho 333 jehňat. Výroba skopového a zároveň kozího masa v kraji poklesla téměř o 20 % na současnou hodnotu 7 tun jatečné hmotnosti a podílela se tak 7,9 % na celkové výrobě tohoto druhu masa v ČR," dodala Hamouzová.