ROZHOVOR: Petr Smazal - "Nejsem Masterchef a v podcastu plním roli zvídavého vidláka."

Zveřejněno v Aktuálně
Od - pondělí, 18. březen 2024 13:15
ROZHOVOR: Petr Smazal - "Nejsem Masterchef a v podcastu plním roli zvídavého vidláka." Arhiv Petra Smazala

Televize ZAK před necelým měsícem představila svůj nový PODCAST - COPA SE TU DĚJE?!? V něm šéfredaktorka televize ZAK Lenka Prokšová, elitní moderátor televize ZAK Jonáš Novotný a food youtuber Petr Smazal glosují aktuální dění. A to mnohdy velmi uvolněně a s legrací. V našem seriálu se blíže podíváme na jednotlivé tvůrce. V dnešním rozhovoru jsme vyzpovídali Petra Smazala, který o sobě tvrdí, že v podcastu plní funkci člověka, který politickým věcem moc nerozumí, ale rád si o nich povídá s lidmi, kteří jim rozumí. 

Petr Smazal vystupuje na internetu už pátým rokem pod přezdívkou MAD BBQ. Známý je tedy hlavně na "foodie" scéně. Na svém kanále primárně vaří venku nebo hodnotí "nesmrtelné" jídlo. Před pár lety se zúčastnil také soutěže Masterchef, kde se umístil na 14. místě. V podcastu Copa se tu děje?!? plní mimo funkce moderátora i funkci editora. 

JAK BY JSI SEZNÁMIL VEŘEJNOST S NOVÝM PODCASTEM TELEVIZE ZAK?

Je to uvolněná glosa týdenních aktualit, které nutně nemusí být jen z našeho kraje - věnujeme se také celorepublikovým, ale i světovým zprávám. Důležité ale je, že to děláme uvolněně a myslím si, že i u těch zpráv, které třeba nemají zrovna humorný charakter, se vždy snažíme najít něco dobrého. To byl cíl Podcastu - nechtěli jsme dělat něco, co by lidem přidělávalo další starosti. Těch je už ve zpravodajství dost. Myslím si, že člověk by se měl nad některými aktualitami pousmát a najít si v nich něco pozitivního, byť to tam na první pohled není.

image1

 

JAKÁ JE TVÁ ÚLOHA V PODCASTU?

Já bych řekl, že jsem takový vidlák, který se vyjadřuje k věcem, kterým moc nerozumí. To je samozřejmě nadsázka, protože já aktuální dění z podstaty věci sleduji. Pokud vytváříte content (obsah pozn. redaktora) na internetu, musíte mít nějaký přehled o aktuálních trendech a musíte vědět, co se děje. Ale nejsem moc znalec regionální politiky nebo sportu. Nicméně na podcastu mě baví právě to, že tohle není moje role a v tomhle oboru mám vedle sebe zkušenější kolegy. Já se jich tedy vlastně vyptávám a tím plním tu funkci člověka, který chce mít přehled, ale třeba tomu tématu úplně neholduje. Myslím si, že lidí, jako jsem já, je spousta. Na druhou stranu v každém díle našeho podcastu probíráme i věci, které jsou mi blízké, jako je jídlo, film, kultura, věda a technika a tak podobně.

 

KDYŽ JSI ZMÍNIL TO JÍDLO - JAK JE NA TOM PLZEŇ POTAŽMO PLZEŇSKÝ KRAJ S GASTRONOMIÍ?

Necítím se jako člověk, který by měl patent na to, aby hodnotil stav gastronomie kdekoliv v Česku, natož v místě, kde žiju. Na druhou stranu si myslím, že Plzeň udělala obrovský kus práce v tom, jaké restaurace tu máme. Jsem rád, že tu seženete třeba korejské lahůdky. Svého času to tu byla samá pizzerie a celkem nuda. Dneska ale v Plzni najdete  super hospody a restaurace, kam můžete vyrazit s partnerkou na romantickou večeři nebo s kamarády na pořádné koleno a dobré pivo. A to je dobře.

 

JE NĚJAKÁ SVĚTOVÁ GASTRONOMIE, KTERÁ TI V PLZNI CHYBÍ?

Toho je spousta. Ale jak se říká...tam venku je vždycky tráva zelenější a je pravda, že některé typy restaurací nebo streetfoodu tu chybí. Nicméně všechno je to o zájmu hostů. Asi je to složitější téma, nicméně uvítal bych nějaké autentické mexiko, určitě tu chybí pořádný BBQ smoke house s dobrými žebry a poctivým brisketem. Když bych zůstal v našich luzích a hájích, tak mě hodně mrzí, že v Plzni není žádný poctivý bufet s dobrými chlebíčky, saláty a tak podobně. Ale asi je to už přežitý koncept. Nicméně já mám zrovna tuhle gastronomii rád a je škoda, že je celkově dost na ústupu. V Plzni takové věci seženete, ale prostě taková ADRIA už tu nikde není a za mě je to škoda.

 

BYL JSI V MASTERCHEFOVI, JAK NA TU SOUTĚŽ VZPOMÍNÁŠ?

Do Masterchefa jsem šel v době toho nejtvrdšího covidu a v jistém velmi složitém období mého života. Takže to bylo pro nás soutěžící hodně náročné. Snažím se na tu zkušenost tedy vzpomínat jen v dobrém a připomínat si jen to, co mi to dalo. A určitě mi to dalo super kontakty směrem třeba k Radku Kašpárkovi, který je z mého pohledu opravdový profesionál a navíc velmi skromný a otevřený člověk, který rád pomůže, poradí a tak dále. Kdybych nepracoval v ZAKu, pracoval bych v jeho nové restauraci. Určitě mě to také naučilo více a sofitikovaněji přemýšlet o jednotlivých surovinách a receptech. Co mi to naopak vzalo je to, že hodně lidí má Masterchefa spojeného s tím, že díky němu jsem vyrostl na sítích. To je ale nesmysl. Masterchef mi v podstatě žádná čísla nepřinesl. V té době jsem už na sítích byl asi tři roky, takže to je prostě přirozený vývoj. Určitě to mohlo trochu pomoci, ale ten největší nárůst jsme udělali v minulém a předminulém roce a nikdy jsem nikde neakcentoval, že jsem byl v Masterchefu. Nemám rád tu umělou televizní slávu. Já si chci svojí cestu vyšlapat. Když mi tedy někdo řekne: "Jééé to je ten z  Masterchefa", tak se většinou snažím rychle zdekovat. Není to nic, co bych chtěl mít vyšité na tričku, jestli mě chápeš.

 

POJĎME ZPÁTKY K PODCASTU. CO VŠECHNO NA PODCASTU DĚLÁŠ?

Protože jsem tvůrce obsahu na internet, tak se starám v podstatě o všechno, co podcast obnáší. Na začátku jsem například přenastavil zvuk, protože jsme v prvních epizodách měli takové televizní nastavení a nefungovalo to. Takže jsem ještě s kolegou přenastavil celou tu koncepci zvuku a myslím si, že lidé vidí a hlavně slyší, že zvuk to hodně posunulo. Zároveň se starám o to, aby podcast byl tam, kde má být. To znamená nahrávám ho na sítě, dělám mu propagaci a tak dále. A samozřejmě také vytvářím scénář, který je ale hodně volný a vždycky ho ještě s kolegy prodiskutujeme.

 

PROČ BY LIDI PODCAST COPA SE TU DĚJE MĚLI POSLOUCHAT?

V dnešní době je důležité mít nějaký přehled a myslím si, že to jde i bez nudy. O tom je náš podcast. A zároveň se s námi může člověk zasmát, říct si na něco svůj vlastní názor. Pro mě je to jako kdybychom seděli někde u dobrého vína a povídali si. Ostatně tak to vzniklo. S kolegy jsme si v redakci takto povídali a prostě nás napadlo, že by bylo zajímavé to zkusit udělat tak, aby si to mohli lidé poslechnout. Takže si tam na nic nehrajeme. Jsme prostě autentičtí. Někdy až moc, to přiznávám, ale to k tomu prostě patří.

 

JAKÉ JSOU BUDOUCÍ PLÁNY PODCASTU?

Jak se říká "nechte se překvapit". Můžu ale prozradit, že s kolegy probíráme různé formáty a různé možnosti, jak to ještě posunout. Hodně často se lidi ptají, jestli chceme občas pozvat nějakého hosta. Určitě i nad takovým formátem přemýšlíme. Uvidíme. Budoucnost ukáže.

 

NA ZÁVĚR, JAK BYS POZVAL LIDI K POSLOUCHÁNÍ NEBO SLEDOVÁNÍ PODCASTU?

Pustťe si nás v autě nebo u vaření a určitě se nebudete nudit a navíc budete mít přehled.

 

PODCAST COPA SE TU DĚJE, MŮŽETE 📺 SLEDOVAT ČI 🎧POSLOUCHAT ZCELA ZDARMA.