Jednou z hlavních hvězd festivalu bude Zdeněk Pohlreich, který tentokrát spolu se svým týmem z Café Imperial ve spolupráci s kuchaři z vyhlášené Valoria Restaurant připraví fantastické menu. Servírovat se bude třeba grilovaná chobotnice, halibut s lanýžovou omáčkou nebo Thai Surf & Turf, tygří krevety, chashu pečený bůček s kimchi majonézou. Český Národní tým kuchařů a cukrářů zase připraví králičí hřbet s hořčičnou omáčkou, presovaný bůček a bramborové rösti s pečeným zelím nebo telecí hřbet s lanýžovou nádivkou a celerovým pyré. Restaurant U Sapíků bude servírovat lososový Gravlax s chřestem a citronovým curdem, telecí se smržovým sosem nebo kančí pršut s okurkami cornichons. Kuchařský rondon oblékne na festivalu také Marcel Ihnačák a tým jeho restaurace, na jehož menu se objeví například žabí stehýnka balená v pancettě nebo petrželový krém caramel.
Mezi hvězdami gastronomického nebe se rozhodně neztratí ani místní podniky. V Plzni si festivalové menu přichystal tým Vinného Bistra Beseda, který přichystá zmrzlinu z foie gras a mandarinek doplněnou o strouhaná jablka s vanilkou a vanilkovým mascarpone. Mexiko v Plzni zastupuje Mexická restaurace Pancho´s a jejich tradiční tapas se vším, co k tomu patří. Na výlet do Bombaje bude lákat podnik Bombay Express. V nabídce bude exotika - paneer TIKKA naanchos, butter chicken naanchos, biryani chicken nebo chana masala.
Své umění předvede i šéfkuchař Filip Töpfer. „Jeho Extrémní catering nebude na festivalu poprvé, nicméně menu bude opět originální,“ říká ředitel festivalu Petr Jirásek s tím, že ochutnat budem ožné fermentované listy kaktusu, trhané maso ze zebry, krokodýlí ceviche nebo kousky holubího masa restované na skořicovém másle v polévce z dýně pečené na žhavých kamenech.
Festival se zapojil také do projektu S Ukrajinou v srdci. „Válka na Ukrajině se dotkla nás všech, proto když se naskytla možnost pomoci a zapojit se do charitativního projektu, neváhali jsme ani minutu,” popsal Petr Jirásek. Marinka a Jirinka jsou máma s dcerou, které se zachránily před válkou na Ukrajině a své kuchařské umění přesunuly do České republiky a také na Prima FRESH festival, kde budou nabízet tradiční ukrajinská jídla, a to nejen tradiční boršč. „Ochutnáte nalisniky, vareničky nebo holúbky a navíc tím přispějete na koupi sanitky, které jsou na Ukrajině stále potřeba. Celý zisk totiž poputuje na konkrétní humanitární pomoc,” dodal Jirásek.
O pitný režim se na festivalu postará vyhlášený pivovar Raven, který doveze nachlazené pivečko i svoje speciály. Cidery, ochucená piva i speciální edice budou nabízet lokální pivovary z širokého okolí. Milovníci vína už tradičně mohou zamířit do vinařské zóny. Vinařskou zónu letos nově obohatí DeguStage, kde budou probíhat řízené degustace výběrových vín párovaných se špičkovými delikatesami s oceněním Great Taste.
Platba pouze kartou nebo čipem
Všude bude možné platit kartou, telefonem nebo hodinkami. “Vyslyšeli jsme přání našich návštěvníků, už nebude nutné dobíjet si čip jako v předešlých ročnících, ale bude možné platit po celém areálu bezhotovostně. V případě, že někdo přijde s hotovostí, může si zakoupit jako v minulých letech festivalový náramek, kam si hotovost nabije a může pak platit prostřednictvím náramku,” vysvětlil Jirásek. Výhodu budou mít držitelé platebních karet Mastercard od Komerční banky, na které letos čekají příjemné bonusy. „Jedním z nich je lounge legendárních restaurací, kde jsme ve spolupráci s KB a Mastercard připravili prostor, kde bude možné vychutnat si zážitek z menu legendárních restaurací na vysoké úrovni,“ pokračuje Petr Jirásek.
Když chcete něco navíc
Festival se vrátil tento rok opět do areálu za OC Plzeň Plaza a díky vzájemné spolupráci přibude nová zóna. Zákazníci, kteří si stáhnout novou appku LOYALTY APPKA PLZEN PLAZA do svého mobilu, získají přístup ke slevám, speciálním nabídkám a soutěžím, navíc mají vstup do Plzeň Plaza zóny, kde si po aktivaci kupónu mohou objednat letní koktejl zdarma.
Na kuchařské stage se objeví kuchaři i herci ze seriálu
Hlavní program festivalu se bude odehrávat na cooking stage, kde se vystřídají skutečné hvězdy českého gastronomického nebe. Asi už není třeba zmiňovat každoročního hosta Zdeňka Pohlreicha, kterého doplní kapitán nároďáku Patrik Bečvář, Pavel Sapík, Marcel Ihnačák, Veronika BESKY, Pavel Berky, šéfredaktorka časopisu Prima FRESH Klára Michalová a herci seriálu ZOO. V pátek pobaví publikum pořad Na Stojáka s Lukášem Pavláskem a v sobotu rozproudí krev v žilách Děda Mládek Illegal Band. Před samotným koncertem bude vyhlášen vítěz o nejúspěšnější restauraci Prima FRESH festivalu Plzeň 2023.
Své si na festivalu užijí i děti, pro něž je připravena zábava, hry a workshopy. V dětském koutku přichystal program spolek MilujSmějseŽij. Děti si užijí malování na obličej a tělo, třpytivé tetování, workshop s gumičkovými copánky nebo tvůrčí balonkovou dílnu. Dětský program má také koutek od populární Coca Coly nebo interaktivní zóna ŠKODA Auto, kde bude k vyzkoušení 3D simulátor 301 vozu Fabia R5, stolní curling, lapač světla nebo bublinový workshop.
Nejvýhodnější vstupenka se dá pořídit v předprodeji. Dvoudenní vstupenka se skleničkou z edice Prima FRESH festivalu od Crystalexu je za 249 Kč. Bez skleničky za 199 Kč. Jednodenní vstup v předprodeji se sklenkou je za 199 Kč a bez skleničky za 150 Kč. Na místě už je možné si zakoupit pouze samotnou vstupenku na 1 den za 150 Kč. Děti do 150 cm a ZTP zdarma. Pokud by si návštěvníci chtěli zakoupit naší festivalovou skleničku na místě, v areálu bude připraven stánek s jejich prodejem. Cena jedné skleničky je 70 Kč.
PR