Na úspěchu nealkoholických piv se podílí jak spotřebitelé, u kterých se těší stále větší oblibě, tak i Prazdroj, který přichází s neustálými inovacemi a vylepšeními a podporuje jejich prodej jak v hospodách, tak i obchodech. Zatímco ještě před pěti lety se značka Birell podílela na prodejích Prazdroje necelými sedmi procenty, aktuálně je to 12,6 procenta. V absolutních číslech jsou dosavadní letošní prodeje dokonce vyšší, než kolik se prodalo Birellu před pěti lety za celý rok. Roste přitom prodej jak balených Birellů v lahvích a plechovkách, tak i čepovaných variant. Výrazně rekordním prodejům nahrává letošní teplé léto, kdy lidé ve velkém vyhledávají nealkoholické osvěžení.
„Nealkoholická piva jsou jednoznačně nejrychleji rostoucí částí pivního trhu a jejich význam nadále poroste. Tomu odpovídá i pozornost a péče, kterou jim věnujeme. Inovujeme receptury, neustále vylepšujeme naši nabídku, přičemž se soustředíme jak na obchody, tak i na podporu prodeje čepované verze Birellu. Chceme, aby si z naší nabídky vybral každý dospělý podle svých preferencí. Protože i s nealkoholickým pivem si lze užít večer v hospodě s přáteli,“ říká Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.
Zajímavostí je, že u obou variant, jak ochucených nealko radlerů, tak i základní řady Birellu, roste počet konzumentů z řad mužů. Ještě před pěti lety dominovaly ve spotřebě ochucených Birellů ženy, nyní patří 54 % jejich spotřeby mužům. „Rostoucí prodeje ukazují, že Birell není jen náhražkou ve chvíli, kdy si nemůžete dopřát alkoholické pivo, ale díky svým vlastnostem je pro stále víc lidí vědomou první volbou nealkoholického osvěžení. Stejně tak padá nálepka, že je ochucený Birell spíše pro ženy, protože muži po něm v poslední době sahají častěji,“ uvádí Oliver Jáchymovský, senior brand manažer Birellu.
Letošní výrazný růst prodejů je tažen jak klasickými Birelly, tak i těmi ochucenými a prim přitom hrají právě inovace. Na začátku roku Prazdroj vylepšil recepturu Birellu Světlého, sládci nově používají pro jeho vaření více druhů sladu, upravili chmelení i proces rmutování. „Výsledkem je bohatší chuť, která přiblížila Birell Světlý ještě více chuti klasického českého piva. Lidé si chtějí dopřát výraznější chuťové zážitky, to platí i pro nealkoholická piva, a to se nám podle reakcí spotřebitelů u nové receptury povedlo,“ uvádí Oliver Jáchymovský. Úspěšné jsou i prodeje loňských novinek neochuceného nealko piva – Birellu stylu IPA a Birellu Za studena chmeleného.
Na úspěchu ochucených variant se výrazně podílí rostoucí prodeje čepovaného Birellu Pomelo&Grep v hospodách a restauracích. „Ochucené Birelly se staly pro mnoho lidí variantou k syceným limonádám. Jejich obliba roste hlavně v létě, kdy nabízí kombinaci hořkosti chmelu s chutí ovoce, a to v nealko vydání. Vidíme to i v hospodách, letos od ledna do července jsme prodali sedm krát více čepovaného Birellu Pomelo&Grep než v roce 2018 a ve srovnání se stejným obdobím loni jde o téměř 80% navýšení,“ doplňuje Oliver Jáchymovský. I zde ale bodují novinky – oblibě se mezi spotřebiteli těší letošní limitovaná edice čtyř nových ochucených nealko radlerů - Višeň & Ostružina a Citron & Máta i dvě varianty se sníženým obsahem cukru o 30 % - Malina a Bezový květ.