Brány plzeňského pivovaru se pro milovníky dobrého jídla otevřely v pátek 21. srpna. „Plzeň je pro nás vždycky výjimečná. Většina zastávek festivalu je u velkých nákupních center a přestože mnoho z nich je uprostřed měst a mají zajímavou architekturu i atmosféru, kulisy historického pivovarnického areálu jsou jedinečné,“ říká organizátor Burger Street Festivalu Bedřich Snášel.
Výjimečný bude festival i pro Plzeňský Prazdroj. Ten totiž akci, kterou podporuje na všech jejích zastávkách, přivádí – řečeno sportovní terminologií – na domácí půdu. „Plzeňský pivovar je živé místo, kam návštěvníci chodí nejen na skvěle ošetřené pivo, ale i za kulturními a kulinářskými zážitky. Během léta tak mohou zajít nejen na pravidelné koncerty nebo promítání pod širou oblohou v rámci Léta v Prazdroji, ale právě i na sobotní street food festival. Samozřejmě dbáme i na jejich bezpečí, proto v celém areálu platí zvýšená hygienická opatření,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer oddělení turismu Prazdroje.
Na plzeňském Burger Street Festivalu se představí XX výrobců burgerů, kteří budou připravovat jednotlivé porce přímo před návštěvníky a hosty. Kromě tradičních masových burgerů si budou moci lidé vychutnat i vegetariánské verze, celiaci pak ocení i bezlepkovou variantu housek, kterou bude nabízet hned několik prodejců. A ti, kteří původně americké pochoutce neholdují, si mohou vybrat s řady dalších stánků s jinými pokrmy – od tradičních belgických hranolek až po sladké speciality jako rolovaná zmrzlina nebo churritos. „K burgeru samozřejmě patří dobré pivo, návštěvníci se tedy mohou těšit na legendární ležák Pilsner Urquell. Pro abstinenty a řidiče ale budeme mít kromě Birellu nachystané i americké limonády a další speciality,“ zve Bedřich Snášel.
Pomozte nám s burgerem pro Plzeň, lákají organizátoři
Letošní novinkou v programu festivalu bude příprava speciálního „Plzeňáku“ – burgeru poskládaného pouze pro plzeňské návštěvníky. Jeho přípravu bude mít na starosti ambasadorka festivalu - herečka, moderátorka a food blogerka Markéta Hrubešová. Jaké ingredience ale použije, mohou ovlivnit i fanoušci festivalu na sociálních sítích.
„Vyzvali jsme je, aby nám dávali tipy, co by si v plzeňském burgeru přáli. Předpokládáme, že by to měly být suroviny, které jsou pro město typické a zároveň budou ladit se skvělým plzeňským ležákem,“ vysvětluje Snášel.
„Tento koncept jsme si vyzkoušeli už v Ostravě, Olomouci a Hradci. Je těžké – tedy kromě Olomouce – najít vždycky typickou lokální chuť, ale ráda se inspiruju buď v místních receptech a chutích, která jsou ta místa typická,“ vysvětluje Markéta Hrubešová. Několik degustačních porcí plzeňského burgeru připraví každý z festivalových dnů přímo na podiu, kde bude probíhat i další program včetně oblíbených soutěží pro návštěvníky.
Food festival s respektem ke zdraví
Burger Street Festival letos musel kvůli jarní karanténě výrazně přeskládat svoje putování po Česku, první akce se konala v jeho domácím Brně až v červnu. „Tam jsme si vyzkoušeli i potřebná hygienická opatření a jsem si jistý, že jsme je vychytali natolik, že žádného návštěvníka nebudou omezovat,“ vysvětluje Snášel.
Největší nároky na hygienu organizátoři kladou na samotné „burgermakery“, kteří připravují jídlo pro návštěvníky. Ti jsou povinni dezinfikovat co nejčastěji svůj pracovní prostor i jeho okolí a samozřejmě pracují v hygienických rukavicích. „Návštěvníci nijak zásadně omezeni nejsou, pro jejich komfort samozřejmě budeme mít připravené desinfekční prostředky a budeme se maximálně soustředit na úklid. A samozřejmě musíme dodržet pravidla stanovující maximální počet návštěvníků akce,“ upřesnil Snášel.
Burger Street Festival se bude konat do 23. srpna, pro návštěvníky bude otevřeno od 10 do 20 hodin, v neděli pak festival zavře své brány o hodinu dříve. Na akci se neplatí vstupné, zdarma je i doprovodný program.