Kádě s rybami na prodej vídáme v našich ulicích obvykle jen před Vánoci. Tradice velikonoční ryby jako postního jídla o Velikonocích už ale pomalu vymizela. „Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Prodej ryb byl podle jeho slov vždy atrakcí hlavně pro děti. "My bychom tuto velikonoční tradici, která u nás v 70. letech minulého století zanikla, chtěli postupně oživit," dodal Vozobule.
V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. "Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar. Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína, sumce či za štiku je ale vyšší, přičemž na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.