Novinku ve stravování, která splňuje nejnovější výživové trendy, budou moci využívat pacienti plzeňské Fakultní nemocnice. Od června rozšíří nabídku jídel i speciální Fit Dieta, vyvinutá pod vedením místních diabetologických odborníků.
Fit dieta má oproti běžnému stravování vysoký podíl vlákniny a omezuje tuky na třicet procent kalorické hodnoty jídla. „Samozřejmostí je časté zařazení luštěnin, celozrnného pečiva, zeleniny a ovoce. Jsou v ní také zastoupeny ryby a nejrůznější pomazánky. Uzeniny v ní nejsou vůbec nebo jen velmi omezeně,“ vysvětluje vedoucí nutriční terapeutka oddělení Klinické dietologie FN Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Dietu může pacientovi předepsat lékař v závislosti na konkrétním zdravotním stavu. Dohlížet na její dodržování budou specialisté, nutriční terapeuti, kteří mimo jiné sestavují i plány individuálních diet u pacientů s komplikovanými nemocemi.
„Je určena zejména pacientům, jejichž nemoc nevyžaduje žádnou další speciální úpravu a vyšší množství vlákniny bez problémů tolerují,“ doplňuje terapeutka Kreuzbergová.
Plzeňská Fit dieta je v rámci stravování pacientů v českých nemocnicích novinkou. „Byli jsme průkopníky v její přípravě. I proto jsem se zúčastňovala všech jednání o jejím zavedení v dalších českých zdravotnických zařízeních na Ministerstvu zdravotnictví,“ dodává Jaroslava Kreuzbergová.
Autor: Lenka Duchková