Neprodané obědy z menzy putují matkám nebo těhotným v nouzi

Zveřejněno v Aktuálně
Od - úterý, 15. říjen 2024 09:26
Neprodané obědy z menzy putují matkám nebo těhotným v nouzi Zdroj: ZČU

Desítky porcí nesnědených jídel týdně z menzy Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) míří od října do Domova sv. Zdislavy v Plzni, který se stará o matky s dětmi v nouzi. Za týden univerzita daruje domovu v průměru 40 porcí, které pro studující a zaměstnance školy menza denně vaří.

„Tím, že přispíváme ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomáháme těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci, se snažíme přinášet pozitivní změny nejen v naší univerzitní komunitě, ale i v širší společnosti,“ řekl prorektor ZČU Jan Váně. 

V Domově sv. Zdislavy mají azyl matky s dětmi nebo těhotné ženy. „Prakticky všechny jsou na hranici životního minima, nemají peníze nazbyt, jsou samoživitelky. Tato forma potravinové pomoci je pro ně něco nového, standardně totiž klientky dostávají trvanlivé potraviny,“ uvedla sociální pracovnice domova Milena Kuncová. Obědy rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se na všechny dostalo. Počet darovaných obědů je podle ní zatím dostatečný.

Za týden jde v průměru o 40 porcí. „Jedná se o zbylá jídla z předchozích dvou dnů, která jsou vždy šokově zchlazena a charita si je dvakrát v týdnu vyzvedne. Naše obědy si zatím chválí,“ přiblížil ředitel Správy kolejí a menz ZČU Petr Jícha. Spolupráci ZČU s Městskou charitou Plzeň zaštítil spolek Zachraň jídlo, který převoz jídel z menzy ZČU do Domova
sv. Zdislavy zprostředkoval. „Působíme především v roli mediátora, který dárce a příjemce propojí, poskytujeme zdarma opakovaně použitelné nádoby a také přístup k mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím je jídlo darováno a ze zákona i řádně evidováno,“ vysvětlila ředitelka spolku Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

 „Touto iniciativou chceme inspirovat i další instituce a organizace k podobným krokům, které nejen pomáhají lidem v nouzi, ale také podporují udržitelnost a zodpovědné využívání zdrojů,“ doplnil prorektor Jan Váně. Právě snaha o vlastní udržitelné hospodaření je jednou z priorit vedení univerzity.