Sochu oslíka vyřezal z metrového ledového kvádru o váze 125 kilogramů přímo před návštěvníky rozsvícení vánočního stromu Petr Šťastný z Ice Faktory. Výroba ledového betléma zabrala několik dní. Jen výroba ledu ze speciálně filtrované vody pro jeden metrový kvádr trvá čtyři hodiny. Takových kvádrů však bylo zapotřebí celkem osm. „Jakmile je led připravený, musíme jej za pomoci speciálního jeřábu naložit na transportní ledařský vozík a poté kvádr vždy upravit pásovými pilami na požadované rozměry.
Dále je třeba vždy kvádr uskladnit, než se vyrobí všechny ostatní. Musí se také nakreslit plán, jak budou sochy vypadat. Teprve pak přichází na řadu vyřezávání soch, na které musíme mít speciální ostré nářadí,“ popisuje proces Lukáš Toušek z Ice Faktory. Ani tím ovšem práce nekončí. „Když máme sochy připravené, je potřeba je důkladně zabalit a samozřejmě pak následuje samotný transport, který je také velmi náročný,“ dodává Lukáš Toušek. Stačí náhle zabrzdit a už hrozí poškození soch. Ideální teplota pro uchování ledové sochy je -8°C. Několik dnů vydrží sochy i při teplotě kolem nuly. Důležitá je samozřejmě kázeň obdivovatelů.