Jde o bazalku HÚNG QUẾ - SWEET BASIC, označení šarže: LOT - T04 a papričky ỚT ĐỎ - RED CHILLI, označení šarže: LOT - T04, oboje z Kambodže dovezla společnosti TAOKIM.
U bazalky analýza v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdila přítomnost reziduí pesticidů: chlorfenapyr v množství 1,9 miligramů na kilogram (mg/kg, limit: 0,02 mg/kg), isoprothiolan v množství 0,071 mg/kg (limit 0,01 mg/kg mg/kg), propiconazol (suma izomerů) v množství 0,32 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg) a valifenalate v množství 0,059 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
U chilli papriček se zase ukázala přítomnost reziduí pesticidů: chlorpyrifos v množství 0,35 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a triazophos v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Nevyhovující šarže inspektoři SZPI nařídili stáhnout tržní sítě. "S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.