Do Chanovic, kde se uskutečnila poprvé populární akce Dožínky Plzeňského kraje, se v sobotu vrátila tradiční oslava sklizně. Návštěvníci si užili atmosféru tradičního dožínkového průvodu, lokální výrobci nabízeli ochutnávky regionálních potravin a také někteří z nich převzali ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2022. Tečku za celým programem udělal Jiří Zonyga s kapelou.
Návštěvníci si mohli užít program na dvou místech. Ve skanzenu, kde byla během akce zdarma umožněna prohlídka expozice lidové architektury jihozápadních Čech, byly k vidění ukázky dožínkových vazeb a zdobení koní v dožínkovém průvodu. Ten vyrazil na druhé místo programu, a to nádvoří zámku Chanovice. Stejně jako ve skanzenu byly na nádvoří ochutnávky regionálních potravin, folklorní vystoupení a na zámku pak ukázky tradičních řemesel a tvořivé dílny pro malé i velké návštěvníky.
„Po dvou letech pauzy jsme se mohli setkat právě v Chanovicích, kde dožínky byly poprvé. A právě zde jsme si připomněli, že tradice má smysl a jako kraj máme v tradicích co nabídnout. Velmi si cením také toho, že jsme se mohli setkat s lokálními výrobci a předat jim ocenění za jejich poctivou práci. Podporu regionální produkce a lokálního zemědělství považujeme za důležitou,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.
Součástí tradice dožínek je vždy předání dožínkového věnce chasou, letos převzal věnec hejtman Rudolf Špoták oděný v tradičním kroji. Poté bylo požehnáno úrodě a dožínky byly tak zahájeny.
"Každá akce, která zpropaguje práci zemědělců, potravinářů a gastronomů, je důležitá. Je velmi dobré, že se dožínky vrátily," řekl Vladislav Smolík, ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Největší škola v regionu zaměřená na zemědělství a gastronomii vyhrála pošesté v kategorii cukrářské výrobky v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2022, v níž bylo oceněno dalších osm produktů.