Doprovodný program byl přichystán také pro děti, ty mohly tvořit v kreativních dílnách. K poslechu hrála Cimbálová muzika Lašár, trio Wenda Gang, skupina Tuten swing nebo formace The Fool. „Mám radost, že přišlo opět tolik lidí a že si užívali příjemnou atmosféru. Z Doubraveckých slavností vína se stala prestižní událost, sami vinaři se nám hlásí a jezdí sem rádi. Každý rok si z některými z nich přijdu popovídat a nechám si doporučit, co ochutnám,“ přibližuje atmosféru starosta Čtyřky Tomáš Soukup. „Jsem rád, že nám vyšlo počasí. O týden dříve bychom akci uspořádat nemohli. Letos tu máme takovou novinku, kromě tuzemských vinařů jsou tady i francouzská vína a francouzské sýry,“ popisuje místostarosta Čtyřky Zdeněk Mádr.
Lidé měli možnost ochutnat široký sortiment vín. Kromě klasických vín tady byly připraveny ochutnávky sektů, frizzante, Prosecca a několika trendy novinek. „Přivezli jsme náš speciální produkt Bez, což je Sauvignon s bezinkou. Je to macerát z květu bezu, který sbíráme v našem vinařství. Pak tu máme perlivý aromatizovaný vinný nápoj, který připomíná oblíbený Aperol. Tato vína si žádali hlavně mladí lidé, protože jsou u nich velmi oblíbená. Jde o nízkoalkoholová vína,“ popisuje Marie Jónová z vinařství Jedlička. „My tady máme zajímavou odrůdu Solaris, což je takzvaná PIWI odrůda. Je to podobná kategorie jako oblíbený Hibernal nebo Pálava. Jde o kříženou a velice odolnou odrůdu z Ryzlinku rýnského nebo jiné bílé odrůdy a k tomu je nějaká modrá odrůda například Zweigeltrebe,“ říká Luděk Číhalík z vinařství Jaštík.
A lidé ochutnávali i francouzská vína a sýry. „Největší úspěch měl kravský sýr Comte, pro který se lidé také vraceli. V degustačním talířku jsme dále nabízeli ovčí Esquirrou z Pyrenejí a kravský Brique du Nord nebo Tomme aux noix,“ vypočítává Klára Prudhommeová z francouzské vinotéky. Podobnou akci, kterou městský obvod Plzeň 4 připravuje, je Šumivý máj, který se uskuteční na začátku května v Lobezském parku. Zaměřen bude ale především na perlivá a šumivá vína.